Münih
PDF Print E-mail

Almanya’nın üçüncü büyük şehri olan Münih, Avrupa’nın orta noktasında, özellikle doğa tutkunları tarafından çok beğenilen çevresi ,sanatsal mimarisi ve zenginliği ile Avrupa’nın başkenti konumundaki yerini korumaktadır. Münih’i diğer Alman şehirlerinden ayıran en büyük özellik, aynı şehirde nefes kesen operalarını, yüksek standarttaki yaşam kalitesini, durmaksızın devam eden kültürel etkinliklerini, alışveriş ve outlet imkanlarını, restoranları, barları ve her mevsime özgü festivalleri bir arada bulabilmenizdir.

Münih, 1158 yılında kurulmuştur ve adını daha önce burada manastır kuran rahiplerden, yani mönch sözcüğünden almaktadır. 1972'de 20.Yaz Olimpiyatları’nın yapıldığı şehir, Bayern München futbol takımına da ev sahipliği yapmakta. Geçen yüzyılın ilk yarısında burada yaşayan Nobel ödüllü yazar Thomas Mann “Münih parıldar” demiş. Gerçi 2. Dünya Savaşı'nda bombalanınca parıltısını bir müddet yitirmiş olasına rağmen, günümüzde ülkenin en önemli endüstriyel ve kültürel şehirlerinden biri konumunda.. Almanya'da yapılan anketler Bavyera'nın kültürel merkezi Münih'in turistler açısından en ilgi gören şehirlerden biri olduğunu kanıtlıyor. Dünyanın en işlek havalimanlarından biri unvanına sahip olan ve yılda 35 milyon yolcunun kullandığı Franz Josef Strauss Havalimanı'na geldiğinizde sıra dışı bir şehirde olduğunuzun farkına varıyorsunuz. Bina bir tasarım harikası; her yıl dünyanın en iyi 10 havalimanından biri ödülünü alan tesis, 6 sene üst üste Avrupa'nın en iyisi seçilmiş durumda. Yaklaşık 1.5 milyon kişinin yaşadığı Münih'te 60 tiyatro ve üç senfoni orkestrası var. 1818'de hizmete açılan Münih Ulusal Tiyatrosu bünyesinde opera ve bale bulunuyor. Residenz ve Gartnerplatz tiyatroları şehrin önemli sanat etkinliklerinin gerçekleştirildiği gözde yerler arasında. Yazın Münih'te düzenlenen Opera Festivali de önemli kültürel olaylardan biri olarak sanatseverlerin ilgisini çekiyor.

Bu şehirde, bir gün geçirmek bile insana mutluluk veriyor,başka dünyalara götürüyor. Münih’i bu farklı konuma taşıyan en önemli faktörler arasında, insanlarının kendine özgü gelenekleri, teknolojik ağırlıklı yatırımların yoğunlaşmış olması, birkaç saatlik araba seyahati ile Avrupa’nın belli başlı şehirlerine ve en önemlisi Alp dağlarına ulaşılabiliyor olması gelmektedir.

Tarihi Mekanlar :

Münih'teki mimari göz kamaştırıcıdır. Dünyanın en ünlü mimarları şehri oyun sahaları gibi kullanıp birbirinden şık binalar inşa etmiş ve farklı kültürleri kaynaştırıp yaşam sanatına katkıda bulunmuşlardır. 1970'li yıllarda yapılan ve dört silindiri anımsatan BMW Dünyası binası, şehirdeki modern mimari için bir dönüm noktası olmuş. Altstadt denilen tarihi bölümdeki Marienplatz meydanındaki 19. Yüzyılda gotik tarzda inşa edilmiş olan Neues Rathaus (yeni belediye binası) binasının üzerindeki figürlerin her gün 11:00 ve 12:00'deki hareketi, turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.Ayrıca 55 basamakla yürüyerek ya da asansörle çıkılan kulesinden de şehrin hoş doyumsuz manzarasının keyfini yaşayabilirsiniz. Altes Rathaus (eski belediye binası) ise 15. yüzyılda yapılmış ve meydanın sağında yer almaktadır.

 

  • Şehrin doğusundaki Bogenhausen bölgesinde, Barış Meleği Heykeli'nin (Friedensengel) bulunduğu tepeden şehri seyretmek bir keyiftir. 1870-1871 Alman-Fransız savaşından sonra bu heykeli üç ünlü heykeltraş hazırlamış.
  • Kubbeleriyle ünlü Frauenkirche kilisesi şehrin simgesidir. Asıl ismi "Yüce Lady'mizin Katedrali." 15. yüzyılda inşa edilmiş, yaklaşık 100 metre yükseklikteki kubbeler için güney kulede özel bir asansör bulunuyor. Kilisenin içindeyse Bavyera Kralı Ludwig'in altın mezarı da dahil onlarca hazine görülebilir. Münih merkezinde Frauenkirche’nin kulelerinden daha yüksek bina yapmak yasaklanmıştır
  • Saray sevenler için Nymphenburg'un etkileyici ihtişamı idealdir. Şehrin batısında yer alan 1715 yılında inşa edilmiş olan açık sarı renkteki saray Schloss Nymphenburg, hükümdar Elector Ferdinand Maria'nın oğlunun doğumgünü armağanı olarak verilmiş ve hanedana yaz aylarında ev sahipliği yapmıştır. Sarayda bugün Kral Ludwig I'in sergisi, Kral Ludwig II'nin doğduğu oda ve yüzlerce paha biçilmez sanat eseri yer alıyor. Ayrıca bahçesinde Almanya'nın en meşhur porselen üreticilerinden birinin sergi ve satış salonları da vardır.

    Bira Bahçeleri :

    Almanya denilince belki de herkesin aklına gelen ilk şeydir bira. Münih'te uzun süre vakit geçirdikten sonra keyifle biranızı içebileceğiniz yerler de oldukça fazla. Bunların en tanınmışlarından biri de Schumann's Bar. Burası, yaşlı işadamlarının, gazetecilerin, modacıların, içkiye düşkün yazarların ve yüksek sosyete avukatlarının vazgeçemedikleri bir mekan.Ama bu kadar sosyetik ve entel bir mekan değil de halkın daha çok tercih ettiği geleneksel bir bira bahçesi arıyorsanız, 1791 yılından bu yana sadece bir kez restore edilmiş Chinesischer Turm ideal bir yer. Münih’in en büyük parkının içinde, büyük kestane ağaçları,ahşap masalar ve banklar ,yaz güneşi ,yöresel kıyafetli garsonlar, müzisyenler ve elbette soğuk bira. Başlıca bira bahçeleri ve web adresleri

    1. Seehaus Biergarten

    http://www.kuffler-gastronomie.de/seehaus.html

    2. Augustiner Keller

    http://www.augustinerkeller.de/english/index.html

    3. Hirschgarten

    http://www.hirschgarten.de/

    4. Löwenbräukeller Biergarten

    http://www.loewenbraeukeller.com/biergarten.html

    6. Chinesischer Turm

    http://www.munich-info.de/biergaerten/chinturm/welcome_de.html

    Futbol Çılgınlarına Arena :

    Futbol dünyasının arenası ! Eğer futbol hayranıysanız, stad olmanın dışında bir futbol müzesine de dönüştürülen Allianz Arena'yı görmenizde fayda var. Münih'in futbol tapınağı olarak adlandırılan arenada futbolcuların soyunma odaları da dahil birçok yeri gezerek, Avrupa'nın en modern stadyumlarından birinin perde arkasını görme şansını yakalıyorsunuz. Bunun dışında VIP ve basın bölümü, bodrum katı ve oyuncu koridorlarını da keşfedebilirsiniz. Turda ayrıca Allianz Arena hakkında hazırlanmış tanıtım filmi de gösteriliyor. Profesyonel bir rehber eşliğinde gezilen tur 75 dakikanızı alıyor. 2006 FİFA Dünya Kupası'nın yıldızı olan Allianz Arena ise olağanüstü bir stadyum. Dışarıdan baktığınızda denizanasına da benziyor, büyük bir UFO'ya da. 60 bin kişilik yapının cephesi ve çatısındaki paneller maç yapan takımların renklerine bürünüyor.

    Münih'in sıvı altın festivali Oktoberfest:

    Dünyanın en büyük açık hava festivali Oktoberfest her yıl olduğu gibi bu yılda 6,5 milyon insanı Münih’e toplayacak 22.09.2012-07.10.2012 tarihleri arasında Theresienwiese'e kurulan herbiri onbin kişi kapasiteli 14 dev çadırda, fıçılardan Almanların deyişiyle “sıvı altın” akıyor. Hep bir ağızdan şarkılar söyleniyor, dans ediliyor. Her yıl tüm dünyadan gelen 6.5 milyon insan sadece bira içmeye değil dünyada başka hiçbir yerde göremeyecekleri şöleni izlemeye geliyorlar.

    Festival 1810 yılında Kral Ludwig ile Prenses Therese von Sachsen-Hildburghausen'in düğün törenleri ile başlamış. Düğünü anma günleri festivale dönüşmüş. Bugüne kadar kolera ve savaşlar nedeniyle yapılamayan 24 festival sayılmazsa, bu gelenek hep canlı tutulmuş. Oktoberfest'e katılanların dörtte üçü Bavyeralı. Geri kalanı ise Almanya'nın diğer bölgelerinden gelenler ve turistler. Yurtdışından gelip festivalden etkilenenler, Almanya'da yaşayıp ülkesine dönenler yıllar içinde bu festival geleneğinin dünyanın dört bir yanına taşınmasını sağlamış. Bugün Brezilya'dan Vietnam'a 13 ülkede Oktoberfest düzenleniyor.

    Festival geçmişte 12 şeref atışı ve Münih Belediye Başkanı'nın ilk fıçıyı açmasıyla başlardı. 1960'lardan bu yana geleneksel elbiseler içindeki Münihlilerin, müzisyenlerin, süslenmiş otomobillerden oluşan kortejle şehri turlayıp festival alanına girmesiyle başlıyor. Bu arada diğer Avrupa ülkelerinden gelen konuklar uzunluğu yedi kilometreyi bulan bir başka kortej düzenliyor. Folklorik kıyafetler içindeki dansçılar ve müzikçilerle renklenen ikinci korteje katılanların sayısı kimi zaman 10 bin kişiye ulaşıyor.

    Oktober Fest’i kaçıranlara :

    Oktoberfest

    Münih'e kadar gelmişken dünyanın en meşhur birahanesini görmenizi öneririz. Hofbrauhaus am Platzl, 1589'da açılmış. Üç katlı yeni binasının inşa tarihi 1896... 4 bin 500 kişi bira içip eğlenebiliyor. Giriş katında sabahın 11'inde çalmaya başlayan bir orkestra var, en üst katta da dans edebileceğiniz bir salon. Bahçesi yaz aylarında ideal. Hofbrauhaus 1920'de Hitler'in kurduğu Alman İşçileri Partisi'nin toplantısına da ev sahipliği yapmış. Bamberger Haus, Biergarten Chinesischer Turm ve Augustinerbrau şehrin diğer önemli birahaneleri arasında.

    Sanat Severlere Münih:

    Münih'te 45 müze ve koleksiyon bulunuyor. Mimari şehrin müzelerinde de ön plana çıkıyor. Güzel Sanatlar Akademisi, Pinakothek der Moderne ve Brandhorst müzelerinin 2000'li yıllara ait modern binaları geçmişle gelecek arasında güzel bir köprü kuruyor. Bazen eski bir sarayda yer alan müzenin devamında ultra modern yeni bir bölüm yer alıyor. Müzedeki eserler arasında yer alan asırlık farklar böylelikle binalara da yansıyıp hoş kontrastlar yaratıyor. Münih'teki Kunstareal Bölgesi'nde eski, yeni ve modern olmak üzere üç tane Pinakothek isimli müze var. Eski olanı ortaçağ ustalarının eserleriyle dolu, yenisinde 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başına ait çalışmalar bulunuyor. Moderni en etkileyicisi. Müzenin içinde grafik, tasarım ve mimarinin seçkin eserleri var. Bu üç müzede Leonardo da Vinci, Rafael, Albert Dürer, Auguste Renoir, Paul Cezanne, Pablo Picasso gibi dünya çapındaki sanatçıların çalışmaları sergileniyor. Modern olanı Londra'daki Tate Gallery ya da Paris'teki Pompidou'yu hatırlatıyor ve görsel sanatlar alanında dünyanın en iyi koleksiyonlarından birine sahip.http://www.pinakothek.de/ Web sitesine bir göz atmanız ne dediğimizi daha iyi anlamanızı sağlayacak.

    Kunstareal'deki diğer bir müze ise 1816'dan beri hizmet veren Glyptothek. Bu müze, Yunan ve Roma döneminin çok güzel heykellerine ev sahipliği yapıyor. Antikensammlungen isimli müzede I. Ludwig'in vazo çılgınlığına şahit olup, 650 tane tarihi Yunan vazosu görebilirsiniz. Bu kralın en büyük hayallerinden biri Münih'i Atina gibi tarih kokan bir şehir yapmak olmuş. Eğer müze turunu sürdürmek isterseniz Bavyera Ulusal Müzesi'ni de ziyaret edebilirsiniz.

    1385'ten 1918'e kadar Bavyera'yı yönetenler şu anda bir müze olan Residenz'da yaşamış. Burada Wittelbach Hanedanı'na ait eşyaları ve 120 odada sergilenen sanat eserlerini görebilirsiniz. Bence sarayın en önemli kısmı Schatzkammer dedikleri Hazine Dairesi. Burada atının üzerinde ejderhayı öldürürken betimlenen Aya Yorgi heykeli inanılmaz mücevherlerle süslenmiş

    Alışveriş:

    Münih her zevke uygun seçenek sunuyor. Alışveriş düşkünleri Marienplatz, Karlsplatz, Maximilian ve Kaufinger caddelerini büyük keyifle dolaşıyor. Milano ve Paris'in ünlü markaları bu caddelerde çoktan yerlerini almış. Alışveriş merkezi tercih edenler için Maximilianhöfe ve Fünf Höfe isimli çok dükkânlı işletmeler var. Geçmişin görkemini arayanlara şehir merkezindeki Schrannenhalle'yi öneriyoruz. Restore edilen eski yapı dev bir pazar, içinde el ürünlerinden gastronomi düşkünlerini mutlu edecek dükkânlara kadar çok çeşitli alternatifler bulunuyor.

    Nerede yenir:

    Münih son yıllarda açılan restoranlarıyla ve gece kulüpleriyle de göz dolduruyor. Michelin yıldızlı işletmelerden ünlü şeflerin açtığı yerlere kadar çok sayıda restoran var.İster şık bir restaurana gidin ister daha mutevazi bir yemeği tercih edin ,eğer çok pahalı bir şarap söylemediyseniz ödeyeceğiniz ücret açısından çok büyük bir fark olmadığını göreceksiniz.Avrupa’daki ünlü popstarların uğrak yeri olan ve üyelik sistemi ile girilebilen P1 adlı gece kulübüde Münihte .Ayrıca en fazla döner yeme imkanına sahip olacağınız avrupa şehirleri sıralamasında Münih başta gelmekte şehrin her yerinde küçük çaptaki imbiss denilen döner işletmeleri ile karşılaşacaksınız.

    Nerede kalınır:

    Her bütçe ve talebe göre otel imkanı var ,yanlız yılın 240 günü fuar olduğundan talep fazlalığında fiyatlar değişkenlik gösteriyor bu konuda talebinize göre en efektif oteli bulmak ve size Münih’te unutamayacağınız günler geçirtmek bize düşüyor ..Tek yapmanız gereken ne zaman ve kaç kişi gelmek istediğinizi bildirip ,ne tarz bir gezi istediğinizi web sitemizdeki iletişim bölümünden bize yazmak olacak,size kısa süre içerisinde bütçenize uygun alternatiflerle döneceğiz.

    www.dmc-munich.com

  •